EPA/Uwe Meinhold
Fabrika "Folksvagena" u nemačkom gradu Cvikau

Upravni odbor nemačkog autogiganta “Folksvagena” navodno planira otvaranje velike fabrike “na istoku Evrope”, a Dojče vele” (DW) se pita da li je to ona “najveća” investicija koju pominje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da li je Bugarska tu ipak u prednosti nad Srbijom.

Nemci ipak biraju Bugarsku pre Srbije?

Vučić je jutros rekao da i dalje čeka kraj aprila i odluku jednog od najvećih evropskih i svetskih preduzeća o tome da li će da investiraju u Srbiju, a DW podseća da je srpski predsednik već u više navrata pominjao da bi to bila “najveća, najvažnija i najmoćnija” investicija za celu zemlju.

Navodi se da ime kompanije do sada nije pomenuo, ali je zato početkom februara naveo da “ako bi se to dogodilo, BDP Srbije bi za godinu dana skočio u neverovatnom procentu” i iznosio bi “negde oko četiri i po milijarde evra”.

DW postavlja pitanje da li je reč o nemačkom “Folksvagenu”? Navodi se da bi Upravni odbor tog automobilskog giganta navodno uskoro trebalo da donese odluku o izgradnji nove fabrike u kojoj bi istovremeno trebalo da se proizvodi više različitih modela i da u auto-koncernu to zovu “Mehrmarkenfabrik”.

O svemu tome šturo su pisali i nemački mediji, pominjući samo da je reč o “istočnoj Evropi”.

Mediji u Bugarskoj uveliko pišu o tome, navodeći pritom još neke detalje: fabrika bi trebalo da počne sa radom 2023. godine, a proizvodila bi 300.000 automobila godišnje – pet modela “Folksvagena”, “Škode” i “SEAT”-a. Prema informacijama bugarskih medija, prvobitno su, navodno, u igri bile Bugarska, Rumunija, Srbija, Turska, a možda i Severna Makedonija, ali tvrde da je u ovom trenutku favorit Bugarska.

Predsednik Nemačko-bugarske industrijsko-trgovinske komore (GBITK) Mitko Vasilev kaže da Bugarska ima prednost jer je članica Evropske unije, za razliku od Srbije i da bi to takođe trebalo uzeti u obzir”.

– Srbija nije članica i možda pravila o dodeli državne pomoći za nju neće biti toliko stroga. Srbija takođe može da iskoristi činjenicu da ima sporazum o bescarinskoj trgovini sa Rusijom, ali mislim da se to ne odnosi u tolikoj meri na automobile. Sve su to detalji koji će morati da budu razmotreni – zaključuje Vasilev.

Source :

Dojče vele

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime