Dobro im došao rat u Bosni

0

Oslobođenje
 

Ispekli ratni zanat: Vojnici islamske države u Siriji sve smrtnonosniji
 

 

VEST POINT – Sve više muškaraca iz bivše Jugoslavije, koja iako je najumjerenija po islamskoj tradiciji, ima jedinstvenu političku i vjersku istoriju što je čini plodnim tlom za ekstremističku ideologiju – kao i za regrutacije u redove Islamske države (ISIS). Sudeći prema istraživanju Centra za borbu protiv terorizma (CTC) na Vest Pointu, između 200 i 600 boraca sa Balkana, uključujući Bosnu, Srbiju i Kosovo su od 2012. godine otišli u Siriju. U poređenju sa tim, oko 100 Amerikanaca se pridružilo ISIS-u i drugim militantnim grupama.
X Dok većina balkanskih muslimana prakticira jedinstven oblik islama koja u sebi spaja tradicionalne i neislamske prakse, kako kaže ekspert za Balkan Gordon Bardos, postoji mala ali uticajna struja ekstremizma koja potiče još od 1930-tih, a Alija Izetbegović, koji će kasnije postati predsjednik Bosne, formirao je političku grupu sličnu Muslimanskom bratstvu. Krajem 1990-tih, mudžahedinski gerilci koji su upravo završili borbu sa Sovjetima u Avganistanu su tražili novi ratni poligon i našli su ga na Balkanu, gdje su se muslimanske snage borile sa Srbima i Hrvatima. – Mudžahedinima se tako posrećilo da je rat u Bosni počeo doslovno nekoliko sedmica nakon što su stvari zamrle u Avganistanu – kaže Bardos. Mnogi preživjeli borci iz tog rata su ostali na Balkanu i pomogli da se osnuju islamističke zajednice kao što je Gornja Maoča u Bosni. Tu je živio i Mevludin Jašarević porijeklom iz Srbije koji je 2011. osuđen za napade na američku ambasadu u Sarajevu. Prema izvještaju CTC-a, 18 osoba samo iz te zajednice je otišlo za Siriju. Balkan je također pod značajnim uticajem zemalja kao što su Saudijska Arabija, Turska i Iran, gdje svaka od njih pokušava da nadmaši drugu tako što troši sve više novaca na džamije i vjerske objekte u ovim krajevima.
X Bosanski novinar Esad Hećimović je 2008. otkrio da su Saudijci potrošili više od 500 miliona dolara za rekonstrukciju i izgradnju novih džamija u Bosni, i to samo u periodu od 1992-2001. Sve više balkanskih klerika je otprilike u ovo vrijeme počelo da odlazi na Bliski Istok u cilju vjerske obuke, da bi završili pod uticajem mračnih formi islama kao što je saudijski vehabizam. – Oni se povezuju sa ekstremnim pripadnicima islamskih doktrina, tako da već to ima uticaja – kaže Bardos. Također, za Balkance koji gravitiraju islamskoj retorici je lakše da putuju u Siriju: mnogi odlaze u Tursku da bi potom pješačili do tursko-sirijske granice. No prava briga za zapadnjake nije toliko šta će ovi Balkanci da učine nakon što stupe na ratište ISIS-a, već šta će da rade nakon što se prašina slegne, koliko god trebalo za to.
X Značajan je broj njih bacio svoje pasoše, kaže Daniel Milton, profesor na CTC-u. – Oni se neće vratiti kući već će otići negdje drugo… Možda ni SAD ni Evropa nisu njihova slijedeća meta, koliko ih može privući neka regija gdje se islamisti trenutno bore sa vanjskim snagama. No gdje god da odu, Milton upozorava da je većina njih ispekla zanat u ISIS-u za novi ratni poligon. – Prilika da usavrše svoje borbene vještine će im naprosto omogućiti da budu smrtonosniji nego ikad, gdje god da odu – kaže Milton.

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime