Do Evrope skuplje nego što izgleda

0

 

Svi saobraćajni prevoznici su najavili promotivne cene ali su ostavili takse i servis, pa je prevoz do evropskih metropola još uvek najskuplja stavka. Avioprevoznici među prvima su ponudili promotivne cene ali po svemu sudeći građani će promocije morati da sačekaju do februara.

 

Domaći avioprevoznik "Jat ervejz" ponudio je promotivnu cenu avionskih karata od 19 evra. Međutim ova cena je samo za let u jednom pravcu, a povratna karta košta 38 evra. Kada se dodaju takse i servis karte dostižu cenu i do 150 evra.

 

Iako cena nije povoljna za razliku od pre godinu dana kada su promotivne karte mogli da dobiju samo rođaci i prijatelji, ovog puta ove karte mogu da nađu svi.

 

U "Montenegro erlajnzu" je nastavljeno sa starom praksom pa su promotivne karte rezervisane samo za one sa "debelom vezom" a i kada "običan" putnik dođe do njih, takse su tako velike da se kupovina ne isplati.

 

 

Slično je i sa "Lufthansom" koja je dala specijalnu ponudu sa početnom cenom od 16 evra, ali njihovi avioni su toliko popunjeni da je prava sreća naći karte po ovoj ceni.

 

 

 

Grčki "Olimpik" je i dalje jedina aviokompanija koja građanima Srbije bez ikakve pompe nudi zaista karte po povoljnoj ceni", kaže agent koji prodaje avio karte i dodaje da je situacija u "Olimpiku" poboljšana od kada je Marfin banka kupila ovu kompaniju.

 

Tako povratna karta do Atine košta oko 80 evra sa svim taksama i servisima, a sve promotivne "Olimpikove" karte mogu da se nađu za bilo koje termine, što je naročito značajno onima koji planiraju da idu na Bliski istok, za koji je "Jat" ukinuo sve linije.

 

U "Er Fransu" kažu da je promotivnih karata bilo do 30. novembra a da nove treba očekivati od februara.

 

"Jeftine avionske karte će se ponovo nuditi posle novogodišnjih praznika, jer sada se nikom ne isplati da daje karte ispod cene kada prodaja ide odlično", kažu u jednoj aviokompaniji.

 

Najjeftiniji je prevoz niskotarifnim kompanijama, ali se kod njih karte rezervišu mnogo ranije i obavezno preko inteneta. Zasad je izvesno da će se od 2010. godine od Beograda do Beča moći leteti kompanijom “Flaj Niki”, po ceni povratne karte od 58 evra. Očekuje se, ipak, da od naredne godine i ponuda loukost kompanija bude raznovrsnija. Direktorat civilnog vazduhoplovstva poslao je pozive “Rajan eru”, “Izi džetu” i “Viz eru”.

 

Sa beogradskog aerodoroma mađarska aviokompanija “Malev” od decembra počinje sa letovima na relaciji Beograd-Budimpešta, a cena povratne karte je 99 evra. Takođe su Aerodrom “Konstantin Veliki” i grad Niš potpisali ugovor sa italijanskom aviokompanijom “Vind džet” o otvaranju redovne linije Niš-Bolonja od 25. decembra.

 

Jeftinije vozom

 

Nisu avioprevoznici jedini koji su najavili popuste na karte. Tako je sa beogradske autobuske stanice moguće putovati u evropske metropole po cenama u proseku od 74 evra koliko košta karta do Beča, do 193 evra za Amesterdam.

 

Kada je putovanje u pitanju najpovoljnije su karte u železničkom prevozu. Povratne karte do Minhena po ceni od 118 evra i Beča 70 evra. Ipak, najjeftinije bi u ovom slučaju mogli da prođu oni koji kupe "Interrejl" globalnu karticu koja pokriva sve troškove vozom po Evropi za određeni vremenski period.

 

Kartica je namenjena mlađima od 26 godina i košta od 159 do 329 evra za više država. Ova karta se kupuje u “Železnicama Srbije” uz pasoš.

 

Smeštaj i hrana najjeftiniji

 

Što se smeštaja tiče, putnicima, koji će nakon ukidanja viza, pohrliti u Evropu, najjeftinije je da odsednu u hostelima, u kojima se cena dnevnog smeštaja kreće od šest evra u Budimpešti, do 15 evra u Parizu. Ko se odluči za skuplje varijante, kao što su hoteli sa tri zvezdice, noćenje može da košta od 25 do 40 evra.

 

Kada je hrana u pitanju, verovatno će većina građana odlučiti da se hrani u restoranima brze hrane jer su oni u većini evropskih gradova i najjeftiniji. U zavisnosti od države, jedan takav obrok može da košta od tri do pet evra.

 

Ko se ipak odluči da jede u restoranima, ni oni ne moraju da budu preterano skupi. U državama EU najniža cena ručka u ne previše luksuznim kafanama iznosi od pet do 15 evra.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime