Deca čuvaju srpsku tradiciju

0

Tradicija jedne od najznačajnijih manifestacija srpske zajednice u Austriji pod pokroviteljstvom Saveza Srba i našeg lista ni ove godine nije izneverena. Više od 100 učesnika na 33. kvizu znanja i 7. reviji kulture srpske dece u Austriji, u organizaciji udruženja "Knez Lazar" iz Gmundena, u potpunosti je ispunilo očekivanja. Takmičari, odnosno predstavnici 12 klubova i zajednica imali su sedam oblasti da pokažu i prikažu svoje sposobnosti i umeće. Zavidno znanje u poznavanju istorije Austrije i Srbije, talentovanost u crtanju, "savitljivi" prsti u vajarstvu, samopouzdanje u recitaciji i monologu, na kraju i izjednačena borba u najbrojnijoj oblasti folkloru, zaslužuju sve pohvale i podršku.
U prelepom "Muzeju papira", u malom mestu Lakirhen nedaleko od Gmundena, čula se dečja graja do kasno uveče. Predstavnici vlasti Gmundena i Lakirhena, generalni konzul Srbije iz Salcburga Zoran Jeremić, državni sekretar ministarstva za dijasporu u Vladi Republike Srbije Predrag Tojić i vršilac dužnosti predsednika Saveza Srba u Austriji Borislav Kapetanović na početku takmičenja poželili su deci mnogo uspeha.
Marina Ilić, supruga nedavno preminulog predsednika Srba u Austriji Mališe Ilića, zvanično je otvorila takmičenje. Domaćini i predstavnici srpske zajednice nisu zaboravili doprinos koji je Ilić dao za naše zemljake i još jednom su potvdili da su uz porodicu pokojnog Mališe. Marina je na kraju programa dodelila i nagrade najuspešnijim takmičarima u recitaciji.
iri nije imao lak zadatak, a očekivanja svih učesnika bila su velika. Dosta nestrpljenja do trenutka dok nisu proglašeni pobednici, ljutnja pojedinaca na odluke, pogotovo u konkurenciji folklora, ali je na kraju prijateljski stisak ruke potvrdio da ova manifestacija ima podršku svih predstavnika srpske zajednice u Austriji.
Mada je celodnevni program neminovno ostavio traga na licima dece, ipak su svi kućama krenuli s osmehom na licu i željom da se opet i što pre sastanu, okušaju znanje i steknu nova prijateljstva.

 

Ljubav prema otadžbini
– Drago mi je što imam priliku da se uverim kakvo bogatstvo Srbija ima i van svojih granica. Vi ste srce matice i uvek ćemo se truditi da Ministartvo za dijasporu bude vaša druga kuća. Prepoznajemo vašu ljubav prema otadžbini i to je razlog više da vas podržimo i da vas uverimo da ste deo Srbije bez obzira što ste fizički udaljeni od nje. Ovom manifestacijom dokazujete koliko volite Srbiju i zato smo vam nesebično i neizmerno zahvalni – rekao je između ostalog Predrag Tojić.

 

 

Nagrade za sve
Zahvaljujući sponzorstvu našeg lista, svi takmičari su dobili lepe nagrade. "Vesti" su po tradiciji bile glavni sponzor takmičenja u Lakirhenu, a najboljim pojedincima i ekipama uručene su knjige Ljubivoja Ršumovića "Sunačanje na mesečini". Bez obzira što neke ekipe i pojedinci nisu uspeli da se plasiraju na prva tri mesta, i za njih je domaćin obezbedio prigodne poklone. Na kraju su predstavnici klubova i pokrajina, novinari i svi koji su pomogli organizaciju ove manifestacije dobili od domaćina Srpskog kluba "Knez Lazar" specijalne zahvalnice.

 

Brojni gosti
Takmičenje u prelepoj sali "Muzeja papira" podržali su predstavnici lokalnih austrijskih vlasti, delegacija Ministarstva za dijasporu Vlade Srbije na čelu sa doktorom Predragom Tojićem. Bio je tu generalni konzul Zoran Jeremić i konzul Jelica Dimitrijević iz konzulata u Salcburgu, sveštenici parohija Gmunden i Linc, Novo Lazić i Dragan Mićić, vršilac dužnosti predsednika Srba u Austriji Borislav Kapetanović, predsednici bojnih srpskih klubova.

 

 

 

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime