EPA//Valdrin Xhemaj

Direktor Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj Feliks Dane rekao je danas da Nemačka jeste ključni igrač koji generiše politiku oko kosovskog problema.

On je tako odgovorio na pitanje Tanjuga da li je Nemačka ključna članica EU koja generiše politiku Unije po pitanju Kosova. 

“Mislim da je Nemačka svakako ključni igrač kada se radi o politici EU, jednostavno zato što je u “teškoj kategoriji” EU članica”, izjavio je Dane za Tanjug nakon Foruma “Bregzit – Izazovi za Evropsku uniju i zapadni Balkan”, na kojem je učestovao kao govornik.

Na pitanje koji je definitivni stav Nemačke, odnosno da li je rešenje samo priznanje ili postoji kompromis na koji bi Nemačka pristala, on je rekao da smatra da je njegova zemlja uvek okrenuta ka konsenzusu.

“Nemačka pokušava da provede problem kroz multilateralne institucije, što znači da će uvek pokušati da nađe rešenje koje inkorporira više od njene pozicije”. 

Dane je dodao da, ako Nemačka ne može da nađe takav zajednički osnov, ona ne može biti ključni igrač koji će stvar gurati napred ili vući unazad, već je to onda pitanje stava čitave Evropske unije.

Source :

Vestionline, Tanjug

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime