Dačić ućutkao Berlin Staljinom

0

 

Etničke podele koče napredak: Učesnici sastanka posvećenog Bosni i Hercegovini
 

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić učestvovao je u Berlinu na konferenciji ministara spoljnih poslova jugoistočne Evrope posvećen Bosni i Hercegovini, kome su domaćini bili ministri spoljnih poslova Nemačke i Velike Britanije Frank-Valter Štajnmajer i Filip Hamond, ali ovaj skup ostao je u senci krajnje otvorenog nastupa lidera socijalista, koji je na momente bio na ivici skandala, pred iznenađenim domaćim i stranim novinarima. Oni su pokušali da ga zaspu provokativnim pitanjima ali Dačić se, po ocenama učesnika, odlično snašao i očitao im lekciju iz istorije, demokratije i morala.
U diskusiji o Bosni i Hercegovini on je najpre podsetio na to da je BiH jedina država čiji Ustav nije napisan na maternjem jeziku, nego na engleskom i da "nikad nije preveden jer tri naroda ne mogu da se dogovore".
– Ipak, nemojmo da okrivljujemo građane BiH jer oni nisu ni bolji ni gori od ostalih koji žive na Zapadnom Balkanu. I mi ovde bismo imali bar četiri prevodioca – prokomentarisao je Dačić i istakao da je Srbija vitalno zainteresovana za BiH jer tamo živi više od milion Srba.
On je istakao da je danas EU najpopularnija na Balkanu.

Bez dlake na jeziku: Dačić (desno) sa albanskim i makedonskim kolegom
 

– Dok neki razmišljaju da izađu, mi razmišljamo: Daj prvo da uđemo, pa ako ne valja, lako ćemo izaći – objasnio je Dačić, što je propraćeno smehom u publici.
Na provokativno pitanje moderatora Ekarta Štratenšultea da li Putinova poseta Beogradu znači da je Srbija razapeta između Rusije i EU, Dačić je uzvratio:
– Vi sa Zapada obično mislite da je Balkan neka druga klasa u odnosu na vas. Ali, to pitanje koje ste mi postavili o Rusiji i EU je zakasnelo jedno 50 godina jer je Jugoslavija rekla "ne" 1948. godine dok je Istočni Berlin ovde još bio pod Staljinom. Malo više poštujte to što želimo u EU više nego što žele neki vaši građani – odreagovao je Dačić i odmah nastavio:
– Putin je došao u Beograd, i posle otišao u Milano da se vidi sa vašom kancelarkom i vašim funkcionerima. Pitajte njih šta su razgovarali. Pričate o Južnom toku, a Srbija je jedina koja ga je potpisala, a nije u EU. Pitajte Italiju, Austriju, Mađarsku, Bugarsku zašto su potpisali! Vi mislite da imate jedino pravo da trgujete sa Rusijom! Francuska prodaje ratne brodove Rusiji, a kad bi kod nas pevao vojni orkestar ili hor iz Moskve, to bi odmah bio problem.
Dačić je zatim opisao na šta ga to podseća:
– To je kao kad me svake godine zovete na neku proslavu, a ove godine me ne pozovete. Pitam zašto, a vi kažete da je prošle godine nestao nakit iz sobe. Ja kažem da nemam veze sa tim, a vi: Pa znamo, ali ostao je loš utisak. Imate loš utisak o nama. Hoćete li više da ga promenite?
Za Srbiju nema dileme i ne postavlja se pitanje da li će ići ka EU ili nekim evroazijskim asocijacijama.
– To su veštačka pitanja koja ne postoje. Jedino ako nas EU neće, onda ćemo u Komonvelt ili u Sjedinjene Američke Države – rekao je Dačić, što je ponovo izazvalo smeh i komentar moderatora: "Sa srećom!"

 

Odgovor na cinizam

Na pitanje novinara "Vesti" da objasni svoju oštru političku retoriku, Ivica Dačić je kratko odgovorio da on "uvek tako reaguje kad oseti neku vrstu cinizma i zlonamernosti u procenama".
– Kao što i mi treba da se spustimo na zemlju, treba i oni! – rekao je nam je Dačić.

 

 

 

Potreban nam
je opijum EU!

Evropska perspektiva bila je ključni faktor za uspeh dijaloga između Beograda i Prištine. U tom smislu, rekao je Ivica Dačić, Srbija pozdravlja želju da se obnovi dijalog o daljim modalitetima BiH i kako da se dalje ide u EU.
– Danas je ne samo Bosni, nego i čitavom Balkanu potrebna jedna vrsta opijuma za narod. Lek za smirenje je nekad bila Jugoslavija, a sada je to evropska ideja – rekao je Dačić.

 

 

 

 

Bosni fondovi za reforme

Šefovi diplomatija Nemačke i Velike Britanije Frank-Valter Štajnmajer i Filip Hamond na skupu o Bosni zajedno s ministrima spoljnih poslova Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije, izneli su plan za BiH, po kome joj se odobrava pristup fondovima EU u zamenu za aktivnu posvećenost nove vlade institucionalnim reformama.
Građani BiH ne zaslužuju ništa manje nego što su njihovi susedi u Hrvatskoj postigli i na čemu Srbija i Albanija uspešno rade, zaključeno je na skupu, Štajnmajer je poručio da "dok Srbija, Crna Gora i Albanija idu napred, postaje očigledno da etničke podele koče napredak".

 

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime