Dačić: Stabilnost i saradnja u regionu ključni interes

Vestionline, Tanjug
0
www.mfa.gov.rs

Očuvanje stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi i što bolja saradnja država od ključnog su interesa za Srbiju, jer samo takav region omogućava održiv razvoj Srbije, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na otvaranju plenarnog zasedanja Parlamentarne skupštine Mediterana u Beogradu.

On je rekao da je perspektiva članstva u EU važan podsticaj i da je doprinela da se mnoga otvorena pitanja u regionu rešavaju dijalogom, mada na tom putu nekada dolazi do suočavanja i s teškim preprekama, poput dijaloga Beograda i Prištine, koji je zaustavljen zbog “nerazumnih i iracionalnih poteza” Prištine, između ostalog i uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije, što je samo jedan u nizu jednostranih poteza.

– Mi smo spremni da, kada Priština ukine ovu nezamislivu meru da onemogući protok robe u 21. veku, nastavimo razgovore u najboljoj veri, kako bi se postiglo trajno i suštinski kompromisno rešenje za kosovsko pitanje – rekao je Dačić.

Dačić je u obraćanju zahvalio državama koje nisu priznale jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova i onima koje su povukle svoje prvobitne odluke, kao i PS Mediterana zbog podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, poštovanju rezolucije SB UN 1244 i odbacivanju mogućnosti prijema Kosova u članstvo ove organizacije.

– Time ste uputili snažnu podršku stavu Srbije, ali i dijalogu kao principu na kojem moramo insistirati u procesima rešavanja spornih pitanja, na putu do kompromisnih i trajnih rešenja – rekao je Dačić.

On je istakao da je multilateralizam najbolji način za rešavanje problema i izazova u svetu, poput bezbednosti, borbe protiv terorizma, klimatskih promena i migracija, te da sve države treba da pokažu spremnost za zajednički angažman, u duhu konstruktivnosti, kompromisa i fleksibilnosti, kako bi se ostvarila vizija boljeg sveta za sve.

Ministar je naveo da pretnje miru i stabilnosti postaju sve učestalije i intenzivnije, povezanije i međusobno uslovljene, a broj kriznih žarišta povećan, te da Srbija s posebnom zabrinutošću prati situacije u Africi i na Bliskom Istoku, koje imaju dalekosežne posledice po budućnost država pogođenih sukobima, ali i čiji se efekti odražavaju i na druge regione.

Kaže i da su migracije, sve masovnije usled tragičnih konflikata i teških uslova života ljudi, tema od posebnog značaja i za region Mediterana.

Dačić je rekao da u Srbiji, nakon zatvaranja takozvane Balkanske migrantske rute, boravi oko 4.500 izbeglica i migranata, koji pretežno potiču iz regiona Bliskog istoka, pojedinih azijskih i afričkih zemalja.

Dodaje i da Srbija čini sve što može da obezbedi smeštaj, hranu, obuću, odeću, zdravstvenu zaštitu i psiho-socijalnu pomoć i obrazovanje za svu decu školskog uzrasta.

Naveo je i da terorizam, ekstremizam i radikalizam ne poznaju granice, te da je Srbija, oslanjajući se na sopstvene napore ali i međunarodnu saradnju aktivno uključena u prevenciju, suzbijanje i sprečavanje tih pretnji, kao i da primenjuje sve relevantne dokumente, uključujući i Globalnu strategiju UN za borbu protiv terorizma.

– Neophodno je da se na svim nivoima ostvaruje bliska saradnja i razmena informacija uz visok stepen međusobnog razumevanja i podrške, verujući da samo na taj način mir i bezbednost mogu biti osigurani i dodatno unapređeni – rekao je Dačić.

Istakao je i da će Srbija nastaviti rad na smanjenju rizika od prirodnih katastrofa uzrokovanih izmenjenim klimatskim uslovima.

Dačić je istakao i da se Srbija zalaže za podsticanje dijaloga i smirivanje tenzija u najosetljivijih kriznim žarištima u svetu i istakao da uloga Ujedinjenih nacija ostaje ključna, naročito u regionu Severne Afrike i Bliskog istoka.

Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić rekao je da održavanje sednice PS Mediterana u Beogradu govori o posvećenosti Srbije miru, bezbednosti, poštovanju ljudskih prava i sloboda, ali i ugleda u međunarodnoj zajednici.

Aktivno učešće delegacije Skupštine Srbije u svim oblicima saradnje u PS Mediterana jasno govori koliko je Srbija posvećena saradnji u regionu, rekao je Arsić.

Glavne teme zasedanja PS Mediterana, organizacije koja okuplja mediteranske države Evrope, Afrike i Bliskog istoka, biće borba protiv terorizma, klimatske promene, podrška razvoju malih i srednjih preduzeća, migracije, ljudska prava.

Na sednici je pročitano i pismo generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša koji je ukazao na značaj te parlamentarne organizacije i važnost dijaloga o svim pitanjima i izazovima sa kojima se suočava svet.

PS Mediterana nastala je iz serije konferencija o bezbednosti i saradnji u Mediteranu, a Srbija je njen punopravni član od osnivanja 2006. godine.

Cilj procesa je da razvije sveobuhvatnu regionalnu politiku, kulturni dijalog, partnerstvo, rast, uključujući sve zemlje iz regiona.

Plenarno zasedanje Skupštine održava se jednom godišnje, a jednom godišnje zasedaju i tri stalna odbora.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime