Tanjug
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naveo je u intervjuu za “Raša tudej” da živimo u “vremenu antiruske histerije”, i da se Srbija neće pridružiti sankcijama.

On je naveo da Srbija pripada Evropi geografski, politički i istorijski, i da nikad nije čuo ni od koga sa ruske strane da se protivi želji Srbije da uđe u Evropsku uniju.

– Živimo u vremenu antiruske histerije u svetu. Kada sam bio u Beloj kući i razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Mekmasterom doslovno je rekao da je američki uticaj dobar, a ruski štetan. Kada je u pitanju Srbija, nije se tako pokazalo u prošlosti. Jedina stvar koju Rusija očekuje je da naše članstvo u EU ne rezultira menjanjem pozicije Srbije prema Rusiji, što Srbija neće raditi. Međutim, jedan od uslova je da naša spoljna politika bude usklađena sa EU, i tada nastupa Rusija – rekao je on.

Kako je dodao, pozicija Srbije je da ne bude “ni na čijoj strani”, i da bi Srbija s jedne strane želela dobre odnose sa EU, ali sa druge, dobre odnose sa Ruskom Federacijom.

– Nemamo nameru da narušimo te odnose samo da bismo postali članica EU. S druge strane, svi oni koji vole Srbiju moraju takođe da vode računa o našem interesu. Mi ne sedimo na dve stolice, mi imamo svoju stolicu – naglasio je Dačić.

Kada su u pitanju pregovori o Kosovu i o mogućnosti da se u njima nađu i SAD i Rusija, Dačić kaže da nikada nije čuo da su SAD izrazile želju da učestvuju.

– To pričaju Albanci sa Kosova. Oni zapravo traže uključenje SAD. U tom slučaju mi bismo voleli da pozovemo Rusiju da nam se pridruži. U razgovorima koje je predsednik Vučić imao sa Putinom i Lavrovom, Rusija je izrazila da je spremna da se priključi procesu. Ali zapravo ne mislimo da je neophodno da se ova priča širi zasad – rekao je on.

Na pitanje da li to što je Barbados priznao Kosovo, a Surinam povukao priznanje nešto menja u odnosu Srbije i Kosova, Dačić kaže da postoji ogromna razlika u objašnjenju koje daju one zemlje koje su priznale nezavisnost od onih koje ga povlače.

– Neki kažu da imaju opšti pravni princip. Ali to nije tačno. Sa tačke međunarodnog prava apsolutno je neprihvatljivo. Albanci na Kosovu nisu nacija. Oni su albanska nacionalna manjina, jer albanski narod ima svoju državu – to je Albanija. Postoji li neka nacija koja ima dve države? Govore samo ono što i misle, to je njihov cilj – ujedinjenje svih Albanaca. Mi hoćemo dijalog, mi hoćemo uspešan dijalog, hoćemo rešenje koje je u interesu svih. Ultimatumi nisu ono što deluje kod srpskog naroda – dodao je Dačić.

Source :

b92.net

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime