Visoka predstavnica Evropske unije o zajedničkoj spoljnoj politici i odbrani Federika Mogerini u nedavnom govoru u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija naglasila je da je “ključna” uloga ove institucije u dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Maja Kocijančič, portparolka Mogerinijeve, podseća da je EU dobila mandat od Generalne skupštine UN da “olakša dijalog”. Ona je za Radio Slobodna Evropa (RSE) objasnila da se dijalog Beograda i Prištine tiče svih elemenata koji su neophodni za potpunu normalizaciju odnosa i za rešavanje “svih otvorenih, delikatnih i složenih pitanja”.

– Pravno-obavezujući sporazum, koji će biti rezultat pregovora Beograda i Prištine, treba da bude u skladu sa principima i vrednostima EU, sa međunarodnim pravom i treba da bude politički prihvatljiv za njihove (beogradske i prištinske) izborne jedinice, kao i zemalja u regionu, EU i međunarodnu zajednicu – naglasila je Kocijančič.

I ostali političari koji su upućeni u proces, naglašavaju da se govor Federike Mogerini u sedištu UN ne može tumačiti kao prebacivanje dijaloga sa evropskog tla na prekookeanski teren.

Igor Solteš, zastupnik u Evropskom parlamentu, koji je i izveštač za Kosovo u ovoj instituciji, smatra da govor Mogerinijeve ne treba shvatiti kao mogućnost da se pregovori vode izvan okvira EU. Evroposlanica Tanja Fajon takođe je mišljenja da sporazum Srbije i Kosova treba da postignu isključivo dve strane, ali da Mogerini ima podršku ostalih evropskih institucija u procesu.

– S obzirom na kompleksnost kosovskog pitanja i angažmana Ujedinjenih nacija, logično je da Savet bezbednosti potvrdi taj dogovor – rekla je Fajon za RSE, istakavši da sporazum treba da bude rezultat kompromisa i obostrano prihvaćen kako u Beogradu tako i Prištini”.

Posle runde koja je održana u julu prošle godine, pojavile su se ideje o razgraničenju kao mogućnosti za postizanje istorijskog sporazuma. Nakon te runde, i usred debate za i protiv mogućeg razgraničenja, EU je utvrdila načela na kojima se treba zasnivati budući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Evropski zvaničnici su u više navrata objasnili da bi, između ostalog, sporazum koji bi postigle dve strane, trebalo da bude prihvatljiv za zemlje regiona, za sve članice EU, ali bi trebalo da ga “podrži i Savet bezbednosti UN”. Neophodnost podrške Saveta je i Mogerini u više navrata istakla u raznim nastupima.

Source :

Radio Slobodna Evropa

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime