Čuvaju tradiciju za potomke

0

 

Verski čin: Lomljenje slavskog kolača

Ove godine Majevičani su prvi put obeležili krsnu slavu Mitrovdan. Pošto matična opština Lopare slavi Đurđevdan, Majevičani u Švajcarskoj su odabrali da njihova krsna slava bude Mitrovdan.
U hotelu Zeven, vlasništvo Majevičanina Stojana Stevanovića, okupili su se Majevičani, kao i njihovi prijatelji koji nisu poreklom s ove planine i u starom srpskom duhu proslavili krsnu slavu Mitrovdan.
Udruženje Majevičana u Švajcarskoj spada u mlađa srpska udruženja, ali po rezultatima koje ima iza sebe slovi za najuspešnije u ovoj zemlji.

 

Narodni duh
Mitrovdan nije izabran slučajno. Pošto matična opština Lopare slavi Đurđevdan, Majevičani u Švajcarskoj su odabrali da njihova krsna slava bude Mitrovdan i sve ostane u duhu one narodne: "Đurđev danak hajdučki sastanak, Mitrovdanak hajdučki rastanak".
Domaćin slave bio je Majevičanin Đoko Šakotić sa suprugom i sinovima, a slavu je pripremio onako kako se to očekuje od jednog srpskog domaćina. Za narednu godinu kolač je preuzeo domaćih Vajki Janković. Sveštenik iz Lucerna, otac Dragan Stanojević je sa domaćinom lomio slavski kolač, Majevičani to nazivaju krsnim hlebom, i održao lepu besedu u kojoj je poručio Majevičanima, kao i svim Srbima uopšte da svojim potomcima prenesu svoju tradiciju, da je čuvaju, uče i govore svojim potomcima o značaju krsne slave za Srbe.
U prošlosti su se hajduci rastajali na Mitrovdan i sklanjali da prezime kod jataka, da bi se ponovo hajdučke čete okupile na Đurđevdan. Sećanje na ovu tradiciju još je živo kod Majevičana i odlučili su da je sačuvaju i predaju potomcima.

 

Humanisti
Predsednik udruženja Majevičana u Švajcarskoj Savo Mitrović je pozdravio sve prisutne i između ostalog istakao da je Udruženje ove godine uložilo 28.400 maraka u gradnju dve kuće porušenim u poplavama. Kuće su ozidane, ali nedostaje još desetak hiljada maraka da budu u potpunosti završene.
Takođe je pomenuo da su petočlana porodica Lazić i šestočlana porodica Rakić iseljene sa svoje očevine u Podgori. Njihove kuće i poljoprivredna imanja su uništeni u klizištima koja su nastala kao posledica jakih kiša u maju ove godine. Ovi vredni ljudi su uspeli da kupe placeve za gradnju kuća u Priboju, ali novca za materijal nisu imali. Udruženje Majevičana iz Švajcarske im je obezbedilo pare za nabavku građevinskog materijala.
Mitrović je naveo i da je udruženje Sveti Sava iz Altštetna sagradilo kuću porodici Manojlović iz Podgore i zahvalio se predstavnicima ovog udruženja koji su došli na slavu, Milanu Savanoviću i Goranu Dišiću, napomenuvši da se nada da će Majevičani znati i biti u prilici da se zahvale svima koji su im pritekla u pomoć u ovoj godini kad je samo na području opštine Lopare bilo više od 1.500 klizišta.
Značaj krsne slave za Srbe je opštepoznat, a nesumnjivo je ona najbolji čuvar srpskog identiteta.

 

Plemeniti prota Dragan
Majevičani iz udruženja očekuju da će Mitrovdan u Švajcarskoj slaviti njihovi potomci.
Valja pomenuti izraze zahvalnosti svešteniku ocu Draganu, koji je dao 200 franaka za pomoć postradalim u klizištima i poplavama na Majevici.

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime