Čiji smo mi srpski đaci?

0

Maturanti iz Sent Albensa: Milena Tokanović, Jovana Soleša, Risto Dragičević, Siniša Čelić, Boban Krčmarević, Vesna Đurić i Snežana Grujić
 

Zajedno sa svojim višegodišnjim nastavnicima i roditeljima maturanti su se zabavili u "Ultima" centru u Kejloru, gde su pričali o lepim đačkim danima, kojih će se sećati do kraja života.

Iz klupa srpske škole u Sent Albansu ove godine izašao je najmanji broj maturanata, samo njih osmoro! Iako predstavnici srpske zajednice često u prvi plan stavljaju brojnost svoje zajednice u Viktoriji, sigurno bi trebalo da se zapitaju o razlozima zbog kojih je ove godine samo 30 učenika u celoj Viktoriji završilo 12 razred na maternjem jeziku. Nažalost, i pored slabe podrške ovdašnje zajednice, nje nema ni odande odakle bi moralo da je bude – iz matice.
 

Siročići

Nastavnici srpskog jezika trudili su se da uz pomoć "štapa i kanapa" nauče svoje učenike.
"Sledeće nedelje putujem za Srbiju, naravno da će po povratku u mom koferu biti mesta za neki novi udžbenik, ali je to sve nedovoljno. Napravili smo spisak da o trošku nastavnika kupimo makar po jedan primerak nekog udžbenika iz Srbije. To je, ipak, obaveza naše države, a mi se, nažalost, osećamo kao njeni siročići i pastorčad" ističe Branka Stevanović.

Čak je i aktuelni ministar za dijasporu u Vladi Srbije, Srđan Srećković, za vreme prošlogodišnje posete Australiji nastavnicima srpske škole u Sent Albansu obećao konkretnu pomoć u udžbenicima i nastavnim sredstvima za njihove učenike. Udžbenici su poslati na pogrešnu adresu, ili još uvek čekaju na neku birokratsku odluku kako bi jednog dana eventualno krenuli put Australije.
 

"Kao škola smo izuzetno razočarani i iznevereni neispunjenim obećanjem ministra Srećkovića. Dobro kaže ona naša narodna izreka ‘Obećanje, ludom radovanje’. Zaista smo poverovali ministru i očekivali da će nam, posle toliko godina, Ministarstvo konačno poslati neophodne udžbenike, to je jedino što nam je potrebno. Ne tražimo nikakav novac, već samo udžbenike i DVD koji su vezani za Srbiju, kako bi pomogli ovoj deci da što lakše nauče o svom poreklu. Od obećanja je prošlo više od godinu dana i – ništa", požalila se nastavnica Branka Stevanović.

 

Tu, međutim, nije bio kraj razočarenja u maticu…
 

Maturanti

Ovogodišnji maturanti srpske škole su: Milena Tokanović, Jovana Soleša, Vesna Đurić, Snežana Grujić, Siniša Ćelić, Risto Dragičević, Boban Krčmarević i Miloš Trkulja.

"Žalosno je što Australija više izdvaja za srpske škole nego što to čini država Srbija. Valjda će se jednom nešto promeniti, da srpska zajednica u Australiji počne nešto da znači našoj zemlji Srbiji. Ipak smo mi neki svetionici srpskog jezika i kulture na ovom kontinentu. Ako smo geografski možda na kraju sveta, ne želimo da budemo zaboravljeni", istakla je Branka Stevanović.
 

Maturantkinja Jovana Soleša, koja je završila svih 12 razreda nastave srpskog jezika, apeluje na mlade da krenu njenim stopama:
 

"Moja poruka je da bi sva deca trebalo da se upišu u školu maternjeg jezika. Ne uči se ovde samo jezik, već se i družimo, šalimo. Možda su neke moje drugarice subotom odlazile na neke druge aktivnosti, za mene je bilo važnije da završim ovu školu".

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 1. 12.)

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime