Lična arhiva
Učesnici priredbe

U Barbaranu, nedaleko od Vićence, udruženje Vidovdan je organizovalo manifestaciju “Oj Kosovo, kolevko junaka, oj božure, cveće devojaka”. U programu su učestvovala i druga kulturno-umetnička društva: Jelek iz Arzinjana, “Sveti Sava” iz Valdanja, Homolje iz Kreaca i gosti iz Srbije KUD “Veljko Dugošević” i orkestar Oluja iz Kučeva. Ovo divno druženje ulepšale književnice Rada Rajić Ristić, koja je svoje stihove čitala na italijanskom i Svetlana Stanojlović na srpskom.

Učestvovao je i lokalni hor iz Barbarana, zanimljivog imena Bolje je pevati, što je dalo posebnu notu saradnji lokalnog stanovništva, njihovih institucija i naših udruženja.

– Manifestaciju smo organizovali s ciljem da se naši ljudi okupe i druže uz muziku, pesmu, stihove i dobru trpezu. To činimo dva-tri puta godišnje, upravo s ciljem da se vidimo, sarađujemo, budemo na okupu bar u ovakvim prilikama, pošto su svakodnevica i obaveze prepreka češćim susretima – navodi Dejan Mitić, predsednik Vidovdana.

On je zadovoljan posetom i zahvaljuje članovima na naporu, trudu i velikoj želji da manifestacija ima dobar odziv.

– Koristim priliku da zahvalim i svim učesnicima u programu, zatim predstavnicima udruženja Kruna, Mokranjac, Kapija Šumadije i Srpskog kluba ribolovac, a pogotovu fotografima Nenadu Martinoviću i Vojčetu Nestoroviću koji su naši verni pratioci.

Ovu zanimljivu manifestaciju podržala je i opština Barbaran. Nije izostala ni domaća, tradicionalna kuhinja, tako da gosti nisu ostali gladni.

Luka voli Srbiju

Dejan Mitić je posebo istakao učešće Luke Kraka, italijanskog studenta, koji je za diplomski rad izabrao Srbiju i srpski narod i njegovu kulturu.
– Pomogao nam je oko pripreme programa, čitao narodnu epsku pesmu o Marku Kraljeviću na italijanskom i kao konobar služio goste. Dakle, Srbi i Italijani, rame uz rame, za učvršćivanje odnosa. Bolje od ovoga nije moglo – rekao je predsednik udruženja iz Vićence.

Source :

R.R.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime