Bosonogi gazili grožđe

0

Nije se proteklog vikenda po jutru dan poznao u roterdamskoj parohiji Svete trojice, gde se više desetina vernika okupilo na tradicionalnom gaženju grožđa. I pored kiše koja je nemilice lila tokom celog dana, u srpskoj crkvi na jugu Roterdama "sijalo je sunce" i vladala prava porodična atmosfera uz miris tamjana i grožđa.
U ovoj parohiji, poznatoj po velikoj i prelepoj ikoni-mozaiku Svete trojice koja krasi naš hram, pravljenje crnog vina postalo je tradicija. Već nekoliko godina grožđe se kupuje i gazi na tradicionalan način. Niko se ne libi da bosim nogama uskoči u grožđe i napravi neku kap crvenog napitka, od najmlađih do najiskusnijih u ovom "poslu", pa su ovog puta to učinile i parohijske starešine.
Uz ovaj neuobičajen način "ceđenja" parohijskog vina, bio je pripremljen i roštilj i pravljene domaće poslastice u potpuno novoj kuhinji, a čitavo veče bilo je krunisano izuzetnim predavanjem u Svetosavskoj školi. Paroh Vojislav Bilbija govorio je na temu "iva vera" i polaznike škole kroz dokumentarni film upoznao sa načinom na koji je rukotvorio kivot sv. Anastasije, delo za koje je od SPC nagrađen Ordenom svetog Save prvog reda.
 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime