Blagojević imenovao tim

0

Poslanici na sednici

 

Ova sednica biće upamćena po mnogim novitetima. Za potpredsednika skupštine prvi put je izabran poslanik sa juga Francuske Vidosav Purić, za predsednika značajnog Odbora za ekonomiju prvi put je postavljena mlada, u Francuskoj školovani advokat Davorka Obradović-Popović, prvi put je u poslaničkoj klupi, kao predsednik Odbora za veze sa parohijama, donator Dejan Stevanović, Milena Dorić je prva nastavnica dopunske škole izabrana za predsednika Odbora za školstvo i obrazovanje, prvi put je predsednik Odbora za sport postao aktivni sportista – fudbaler Vlada Stefanović.

 

Počast knezu

Prvi put na Skupštinu dijaspore Francuske došao je i knez Aleksandar (Pavla) Karađorđević i odmah imenovan za počasnog predsednika Odbora za ekonomiju.
– Uvek imajte na umu da je i ovde naša zemlja, i ovde je naša Srbija. Došao sam danas da čujem naš jezik i to je za mene veličanstveno.

Sednica je počela oproštajnom besedom bivšeg predsednika Miloša Jankovića, koji se svima zahvalio na saradnji i poželeo da novom predsedniku više pomognu.
Taj "novi", Siniša Blagojević, obelodanio je svoj program sa obavezama i ciljevima rada, podvukao neophodnost unapređenja saradnje među zemljacima u tuđini i sa maticom, a iznad svega istakao delovanje dopunske škole.

– Na nama je da sačuvamo našu izvornost i identitet srpskog naroda, dakle, jezik, običaje, kulturu i veru. Obaveza je: otvarajmo srpske škole, da se Srbija uspravi i sačuva svoju istoriju za nove generacije – prisutnima se obratila nastavnica Milena Dorić.

Izveštaj o usvojenom prvom Zakonu o dijaspori podneo je poverenik Mića Aleksić, nazvao ga "pokretačem i novim početkom" i "temeljom dugoročne politike", video ga kao "vraćanje izgubljenog poverenja" i "doprinos za ubrzanje integracionih procesa u čitavom regionu".

U radu skupštine učestvovali su i konzul Brankica Bećanović, otac eljko (molitvom je blagosiljao sve prisutne), počasni predsednik Svesrpske zajednice Francuske Ivan Janković, slikari Jarmila Vešović i Ljubomir Milinkov, glumica Tanja Kecojević, pesnici Dana Dodić i Nikola Šuica, delegati iz 100 kilometara udaljenog Miroa i brojni drugi.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime