Beograde, srećan ti rođendan!

0
U nove pobede: Predsednik kluba Andreja Popović (treći sleva) sa uvaženim gostima

Minulog vikenda Fudbalski klub Beograd (White City) iz Adelajda proslavio je 70. rođendan. Povodom velikog jubileja jedne od najstarijih organizacija srpske emigracije u Australiji, zvanično su otvorene nove prostorije kluba i održana je rođendanska svečanost za oko 200 zvanica.

Među prisutnima bili su i počasni gosti iz političkih sfera Južne Australije, koji su i doprineli da se projekat izgradnje novih klupskih prostorija sprovede u delo, pre svih predsednik Opštine Čarls Sturt, gospođa Anđela Evans, zatim savezni poslanik Stiven Malihan iz Laburističke partije i Jing Li, asistent ministar u kabinetu premijera Južne Australije. Oni su govorili o razvoju i napretku zajednice kroz sport, o sportskom duhu i multikulturalizmu, kao jedinstvenom temelju moderne Australije.

Predsednik kluba Andreja Popović iskoristio je priliku da pozove okupljene na minut ćutanja u znak sećanja na sve one koji su sebe ugradili u nastajanje i razvoj FK Beograd, a koji danas više nisu sa nama. Popović se potom se zahvalio predsedniku Fudbalske federacije Južne Australije Semu Čikarelu i prisutnim gostima, kao i svima koji su bili deo ovog velikog projekta. Teško je nabrojati sve, ali ćemo pomenuti ljude kao što su Saša Lalić, Zoran Milojević, Milan Sofranić, Željko Ćosić, Nikolas Domanović, Kejt Semez, Jasna Popović, Dragan Perač…

– Nakon dugih šest godina neumornog rada, planiranja, komunikacije sa drzavnim organima, volonterima i sponzorima, mi danas imamo preuređene klupske prostorije. Sada možemo da se posvetimo treniranju, utakmicama i novim pobedama – poručio je Popović.

Predsednik Beograda je nakon govora predao mikrofon gostu kojeg su svi čekali sa nestrpljenjem. Velikim aplauzom dočekan je Zvonimir Rale Rašić, legenda australijskog fudbala i jedan od najznačajnijih članova srpske zajednice u ovoj zemlji.
– Čestitao bih najpre svima u klubu i ostalim prisutnima, ali prvo mojim velikim kolegama Žarku Vinčiću i prisutnom Zoranu Matiću. Zoran je svojevremeno stvorio najbolji tim u nacionalnoj ligi, Adelajd Siti. Čovek koji je imao veliku moć uma i bio je uporan i radan – istakao je Rale Rašić.

Nekadašnji selektor Australije zatim je naglasio da je fudbal kao igra snaga radničke klase, prisetio se i svojih druženja sa Gofom Vitlamom, nekadašnjim premijerom Australije, a evocirao je uspomene i na 1974. kada je Sokeruse odveo na Mundijal u Nemačkoj.
– Želim da znate jedno. Volim fudbal, ali iznad svega cenim ljudskost. Ljudskost je više od fudbala, ali se vežba kroz ovu divnu igru. I reći ću vam još jedno, nikada ne zaboravite svoju prošlost – poručio je Rašić, nakon čega je potekla i poneka suza među prisutnima.

Rale Rašić se zatim rukovao sa fudbalerima Beograda i poželeo im pobedničku sezonu.

Majstor na harmonici

Goste su na rođendanskoj proslavi zabavljali poznati majstor na harmonici Nenad Ranić sa kolegom muzičarem Sašom Rajakom (na slici). 

Foto: J. Dinić

Novi teren za podmladak

Predsednik Beograda Andreja Popović istakao je da otvaranjem novih prostorija nije završen veliki prijaketa uprave kluba.

– Ostaje nam još puno toga da uradimo. U toku su pripreme za izgradnju novog fudbalskog terena u sklopu Osnovne škole Seaton, gde ce trenirati juniori i druge mlađe selekcije. Trudimo se da postanemo najjači klub u Južnoj Australiji – istakao je Popović i dodao da će klub i dalje ponosno nositi boje Srbije, ali u novom, modernijem svetlu. 

Takođe, klub želi da zadovolji potrebe roditelja, da bude pristupačniji ženama i orjentisan ka porodičnim događajima. 

Upoznao sam velikog Raleta…

Oduševljenje zbog velikog jubileja Beograda i otvaranja novih prostorija nije skrivao ni poslanik Saveznog parlamenta Stiven Malihan. On  je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografije sa članskom kartom i godišnjom ulaznicom, a naročito se pohvalio poznanstvom sa Raletom Rašićem.

– Bilo je sjajno prisustvovatio 70. rođendanu i otvaranju novih prostorija FK Beograd. Posebno sam počastvovan što sam bio u prilici da se sretnem sa velikim Raletom Rašićem koji je kao selektor vodio Australiju na prvom učešću na Svetskom prvenstvu 1974. Rašić strastveno priča o fudbalu kao igri koja treba da ostane igra radničke klase i dostupna svima – napisao je Malihan, posebno ističući da je prethodna, laburistička vlada Južne Australije doprinela obnavljanju klupskih prostorija sa 250.000 dolara.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime