A. Čukić - Vesti
Priština

Priština je izgleda najružnija prestonica Evrope, ocenio je reporter BBC-ja koji se 2018. našao u blizini Bulevara Džordža Buša i Bila Klintona u tom gradu na Kosovu i Metohiji.

Navodi da je uredno platio sobu u hotelu bez vode i odlučio da iskoristi naredna dva dana za obilazak grada izgrađenog u komunističkom stilu betonskih blokova i njegovih, kako kaže, prljavih ulica.

“Ne mislim da je ovo najgori hotel na svetu, ali samo zato što je svet veoma veliki“, rekao je Hašim Tači za državni hotel “Grand”, podseća BBC i dodaje da je na kulturnom sajtu Lounli planet (Lonely Planet) Priština opisana kao “jedno od ne mnogo estetskih mesta”, a “Boston gloub” (The Boston Globe) je opisuje “kao najružniju i najsmešniju prestonicu u Evropi”.

Prvo mesto koje je reporter BBC-ja obišao je Nacionalna biblioteka Kosova, kojoj je na portalu Virtuelni turista dodeljeno prestižno priznanje najružnije zgrade. Otvorena je 1982. godine, a njena ograda najviše podseća na zatvor.

Ironijom smatra to što se u Prištini nalazi Katedrala Majke Tereze, a pre svega zato što Vatikan ne priznaje kosovsku nezavisnost, ali i zato što je 90 odsto građana Kosova islamske vere.

On kaže da su do 14. veka većina albanskog stanovništva bili hrišćani i da se tek posle turskog osvajanja sve promenilo, i da sada hrišćani čine samo tri odsto stanovništva.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime