Bankarska tajna mami kriminalce

0

Jedinica za borbu protiv pranja novca OECD-a (FATF) kritikuje Austriju optužujući ovu zemlju da je atraktivna za ulaganje novca kriminalaca.
U izveštaju na 357 strana FATF posebnu pažnju posvećuje bankarskoj tajni, koje Austrija ne želi da se odrekne. Ova jedinica smatra da je bankarska tajna, koje su mnoge zemlje ukinule, odgovorna što je Austrija atraktivna zemlja za pranje novca.
Tako FATF konstatuje da se u praksi, kod krivičnog gonjenja zločina, sprečava pristup važnim informacijama. Prema FATF nije kriva samo bankarska tajna, već i tajna advokata i notara.
Pre svega u ranom stadijumu istraga pristup važnim informacijama je gotovo nemoguć, kritikuje ova ustanova, dodajući da se to odražava i na zahteve drugih zemalja upućene Austriji za pomoć u rešavanju krivičnih dela.
"Strogi preduslovi za ukidanje bankarske tajne koče efektivnu saradnju", naglašavaju eksperti.
FATF preporučuje da Austrija olakša pristup važnim podacima.
Inače, Austrija do sada nije imala dobra iskustva sa FATF. Naime, ova ustanova je već ranije kritikovala anonimnost štednih knjižica i računa za vrednosne papire i zapretila je sankcijama.
U međunarodnoj privredi mišljenje FATF je veoma bitno, a članstvo u ovoj ustanovi bitan je preduslov za ulazak u poslove.
U sedištu FATF u Parizu, i pored kritičkog izveštaja, za sada se ne razmišlja o sankcijama.

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime