Ahmat na stadionu uzdigao i zastavu Kosova, protest Srbije preko ambasadora u Moskvi

0
twitter.com/akhmatgrozny
Stadion Ahmata u Groznom

Simbol samoproglašene države uočen s naše strane na utakmici ruskog prvenstva u Groznom protiv prestoničkog Spartaka (1:3), a u klubu kažu da je tu od kada u njihovom timu igra Bernard Beriša (27), napadač rođen u Peći.

Ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić izrazio je čuđenje otkud kosovska zastava na stadionu u glavnom gradu Čečenije budući da Rusija ne priznaje samoproklamovanu nezavisnost srpske pokrajine.

– Neprijatno smo iznenađeni jer znamo pricnipijelnost ruske spoljne politike u vezi s Kosovom i njen nepokolebljivi stav po pitanju teritorijalne celovitosti naše zemlje. Očekujemo, u svakom slučaju, da lokalni organi vlasti poštuju zvaničnu poziciju Moskve – rekao je Terzić.

Na stadionu kluba koji se zvao Terek, a od leta 2017. Ahmat, po Ahmatu Kadirovu, nekadašnjem predsedniku Čečenske republike, ocu Ramzana Kadirova, koji je sada alfa i omega te oblasti Ruske Federacije, vijore se nacionalne zastave u čast svih stranaca koji su u timu.  Među njima su i dva Albanca, a Kosovo je zastupljeno zbog tog Beriše, koji je stigao iz Anžija u zimu 2017.

– Ta zastava nije iznad tribina od danas ili od juče već je podignuta nekoliko godina. Beriša, koji igra za reprezentaciju Kosova, naš je član. Zašto da se od muve pravi slon? Ne razumem se u politiku. Jedino što mogu jeste da objasnim zašto je ta zastava tu. Da li će biti uklonjena ili ne, nije moje da sudim – rekao je u ime kluba njegov pres-ataše Ramzan Umarov.

– U vezi s tim, skrenuli smo pažnju vlastima Čečenije da je nedopustivo korišćenje simbola nepriznatih kvazidržava na teritoriji Rusije. Incident smatramo tehničkom greškom. Stav Rusije o nepriznavanju Kosova je nepromenjen i ostaje zasnovan na međunarodnom pravu i rezoluciji SB UN 1244 – rekli su u ruskom ministarstvu spoljnih dela za “Izvestiju”.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime