Abot predvodi opoziciju

0


Toni Abot je prošle nedelje podneo ostavku na važno mesto u Parlamentu, a ovog utorka je izabran za lidera Liberalne partije, pobedivši dosadašnjeg vođu Malkolma Turnbula. Tajno glasanje predstavnika stranke okončano je sa jednim glasom razlike.
Neposredno posle pobede, novoizabrani lider pozvao je na još jedno tajno glasanje, protiv vladinog projekta smanjenja aerozagađenja (ETS) i iznova dobio podršku sa 54 glasa i 29 protiv. Ovim je obezbedio da se stranka suprotstavi planu vlade Kevina Rada koji je pre njega Malkolm Turnbul podržao i što ga konačno koštalo liderske pozicije.
U trci za šefa partije učestovao je i Džoe Hoki, ali je izgubio u prvoj rundi glasanja, u kojoj je Abot imao 35, Turnbul 26, a on 23 glasa. U drugom krugu, Abot je obezbedio 42, a Turnbul 41 glas.
Zanimljivo je da u ukupnom zbiru glasova između prve i druge runde, u drugoj nedostaje jedan glas, čija neutralnost je, moguće, presudila između pobednika i poraženog. U prvom krugu, naime, glasala su 84 prisutna člana parlamenta, odnosno senatora, a u drugom 83. Jedan glas se izjasnio sa "ne" i nije ušao u rezultat i znatiželjnici pokušavaju da saznaju ko se nije izjasnio.
Mediji se šale da će sada partijom upravljati jedan "Besni monah", kako inače zovu novog lidera, i jedan – biskup. Toni Abot je, inače, predani katolik, a u Hauardovo vreme služio mu je kao udarna igla u Parlamentu. Njegov pomoćnik ostaje Džuli Bišop.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime