0

50-02
32 + 5 + 8

POVRATNIK IZ AMERIKE ULOŽIO U BOLjE ZDRAVSTVO U NEGOTINU

Dijagnoza na svetskom nivou


Dragan Drondić, povratnik iz inostranstva, i Kristijan Nikolić, specijalista radiolog, povukli su pravi potez i otvorili savremeni dijagnostički centar za ultrazvučnu dijagnostiku i dijagnostiku magnetnom rezonancom

Povratnik iz SAD Dragan Drondić obogatio je ponudu medicinskih usluga na istoku Srbije vrativši se u rodni Negotin i otvorivši ordinaciju.
Negotinska opština je po popisu 1981. godine imala više od 60.000 stanovnika, a popis iz 2011. pokazao je da danas u ovoj opštini živi nešto više od 30.000 stanovnika. Čak i kada se doda oko 15.000 koji žive u inostranstvu, jasno je iz ovih podataka da ljude u nekom gradu ili opštini može zadržati samo dobra zarada ili visoki kvalitet života. Na kvalitet života primarno utiče dobra zdravstvena zaštita.
Ako je po tome suditi, Dragan Drondić, povratnik iz inostranstva koji je američke bulevare zamenio za svoj zavičaj, i Kristijan Nikolić, specijalista radiolog, povukli su pravi potez i svojim sugrađanima, ali i stanovnicima susednih opština olakšali život.
Investirali su i u Negotinu je na prigodan način uz prisustvo brojnih zvanica nedavno otvoren savremeni dijagnostički centar za ultrazvučnu dijagnostiku i dijagnostiku magnetnom rezonancom Magnetskan.
U novom dijagnostičkom centru pacijenti mogu uraditi pregled na savremenom aparatu za magnetnu rezonancu filips 1,5 tesla najnovije generacije.
Reč je o preciznoj dijagnostičkoj metodi koja daje konkretnu sliku o zdravlju pojedinih organa, organskih sistema, ali i o stanju čitavog organizma.
Dijagnozu pacijenti mogu nakon pregleda dobiti najviše za dva sata, jer je reč o duplom čitanju rezultata, u Magnetskanu i na Institutu za radiologiju u Nišu.
Pomenimo još jednom, dijagnostički centar je rezultat zajedničkog ulaganja dr Kristijana Nikolića, specijaliste radiologa, i Dragana Drondića, povratnika iz inostranstva. Drondić je radio u Americi, ali ga je nostalgija za zavičajem vratila u Prahovo, odnosno Negotin.
Otvaranjem savremenog dijagnostičkog centra u Negotinu pacijenti iz Timočke Krajine više neće morati da na preglede magnetnom rezonancom odlaze u Niš ili Beograd.

A. B.

Ne mora se u Niš ili Beograd

“Mnogi naši ljudi su godinama radili u inostranstvu, mnogi su i zdravlje izgubili, na ovaj način sam hteo da im pomognem da ono za šta su morali da putuju i čekaju u Beogradu ili Nišu, sada pod istim uslovima, ali mnogo brže dobiju u Negotinu”, kaže Drondić.

Šansa da pacijent preživi

“Pregledi se zakazuju, ali kada je reč o urgentnom pregledu, radimo 24 sata, jer su u pitanju hitni slučajevi, kada minuti odlučuju o životu pacijenta. Na primer, kod šloga ili infarkta, kada je bitno utvrditi stanje u prva četiri sata. Do sada su hitno prebacivani u Niš ili Beograd i teško je bilo stići brzo. Sada smo tu i to mnogo znači, ne samo za stanovnike Negotina, već i za one iz susednih gradova, jer rezultat mogu dobiti za sat vremena”, kaže dr Kristijan Nikolić.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime