Kina namerava da sledeće godine pošalje svemirsku letelicu na Mars, nakon što je uspešno obavljena misija na “tamnoj strani” Meseca, prenosi Skaj Njuz (Sky News).

Naime, letelice Džejd Rabit 2 (Jade Rabbit 2) i Čang-e 4 (Chang’e 4) su prve takve vrste koje su sletele na “tamnu stranu” Meseca, a pomoću kojih su kineski stručnjaci dobili fotografije, koje će dalje istraživati.

Zanimljivo je istaći i to da je Čang-e 4 letelica dobila ime po kineskoj boginji za koju legenda kaže da je živela na Mesecu hiljadama godina.

Zvaničnici u Kineskoj svemirskoj agenciji (CNSA) kažu da sada planiraju da pošalju svoje letelice na Mars tokom 2020. godine kako bi došli do zaključka da li je moguće poslati ljudsku ekspediciju na ovu planetu.

Prema rečima zamenika direktora CNSA-e Vu Janhuae, uspešno okončana misija na Mesecu označila je prekretnicu istraživanja svemira kada je reč o kineskim stručnjacima.

Prva svemirska misija Kine okončana je neuspešno 2012. godine kada se letelica, koja je nosila sondu, raspala nakon što nije uspela da uđe u Zemljinu orbitu. Međutim, nedavno je CNSA saopštila da se njene svemirske misije odvijaju po planu i da imaju nameru da pomere granice, prenosi klix.ba.

Saopštili su i to kako su spremni da rade sa svemirskim agencijama i van Kine, što je svojevrstan presedan kada su u pitanju poduhvati ove vrste.